Εκτύπωση

Το Λαογραφικό Μουσείο της Κιμώλου

To Λαογραφικό Μουσείο

 Λαογραφικό & Ναυτικό Μουσείο Κιμώλου

Ιδρυτής: ο γιατρός Μανώλης Αριστ. Χριστουλάκης


Το Λαογραφικό μουσείοxristoulΤο μουσείο στεγάζεται σε ιδιόκτητο διώροφο κτήριο, που βρίσκεται μέσα στο παραδοσιακό συγκρότημα του Κάστρου Κιμώλου. Είναι το πατρογονικό σπίτι του Ιδρυτή. Σκοπός του «Λαογραφικού» είναι να διασώσει και να διατηρήσει, ότι έχει απομείνει πια, από την παλιά λαϊκή κληρονομιά, τον πολιτισμό του παρελθόντος της Κιμώλου και να τα παραδώσει στις επόμενες γενεές. Ανοικοδομήθηκε «εκ βάθρων», λόγω μερικής κατάρρευσης, ενώ αποκαταστάθηκε η αρχική του διαρρύθμιση.

Στο Κατώ(γ)ι (ισόγειο) υπάρχουν μια O Ιδρυτήςμεγάλη αίθουσα και ένα μικρότερο δωμάτιο. Στην μεγάλη αίθουσα έχουν ταξινομηθεί τα διάφορα αντικείμενα κατά ενότητες χρήσης και επαγγέλματος. Σε μεταλλικές προθήκες εκτίθενται, προστατευόμενα, διάφορα υφαντά, κεντήματα κλπ. παλαιάς εποχής, κατασκευασμένα από τις νοικοκυρές του περασμένου αιώνα.


Έχουν διαρρυθμιστεί «γωνιές», του αγρότη, του ξυλουργού, του υποδηματοποιού, του ράφτη κλπ. Υπάρχουν «ενότητες» διαφόρων αντικειμένων όπως ζυγιστικά (στατήρες, ζυγοί, πλάστιγγες κλπ.), γυάλινα δοχεία, πήλινα (πιθάρια, λεκάνες) και άλλα μικροαντικείμενα. Σε μία βιτρίνα εκτίθενται πιάτα, παλαιάς εποχής και δοχεία από πορσελάνη.

Το μικρό δωμάτιο είναι το «υφαντήριο», όπου υπάρχουν δύο κρεβαταριές «εν λειτουργία» και όλα τα συναφή εργαλεία «σβίες, ανέμες, μάγγανα, ρόκες, ντελιάδια, σουρταρόξυλο κλπ.»

To Λαογραφικό ΜουσείοΣτο Ανώ(γ)ι έχει αποκατασταθεί το παλαιό σπιτικό με την αρχική του διαρρύθμιση, με τα αυθεντικά έπιπλα της μητέρας του ιδρυτή και με προσφορές συμπατριωτών. Ο διάδρομος του Ανωγιού έχει διαρρυθμιστεί σε ναυτική γωνιά με αναμνηστική στήλη των παλαιών καραβοκύρηδων, με φωτοαντίγραφα πινάκων των ιστιοφόρων πλοίων τους και διάφορα ναυτικά όργανα.

 

Το «Λαογραφικό» ολοκληρώθηκε μέσα σ’ ένα χρόνο με αποκλειστικές δαπάνες και προσωπική εργασία του Ιδρυτή του, χωρίς χορηγίες ή επιδοτήσεις και με τη συνεργασία ορισμένων συμπατριωτών. Η προσφορά αντικειμένων εκ μέρους των συμπατριωτών ήταν συγκινητική.

 

 

Κείμενο από Μανώλη Αριστ. Χριστουλάκη