Εκτύπωση

Τοπικές Γεύσεις και προϊόντα της Κιμώλου

Τοπικές γεύσεις και προϊόντα 

 

H ελένιαΤο πιο γνωστό είναι η ΛαδένιαH Λαδένια ένα μοναδικό, καθαρά Κιμωλιάτικο προϊόν που φτιάχνεται με ζυμάρι, φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι και ελαιόλαδο.

Λαδένια, τυρένια (είδος ανοικτής τυρόπιτας με φύλλο ζύμης ψωμιού), Η Τυρένια ελένια (ψωμί γεμισμένο με κορωνέϊκες ελιές) και παξιμάδια με σκινόκοκκο θα βρείτε στους φούρνους του νησιού.

Μπορείτε να αγοράσετε, εξαιρετικό μέλι, ξινό (ξινούτσικη φρέσκια μυζήθρα), μανούρα (ξερό τυρί τυλιγμένο στη «λάσπη» του μούστου), αγγουράκια (στρογγυλά, ριγωτά, τραγανά που όταν ωριμάσουν γλυκαίνουν), κάπαρη και πελτέ από ντόπιες ντομάτες.

Παξιμάδια με σκινόκοκκοΣτις ταβέρνες μπορείτε να βρείτε κιμωλιάτικα φρέσκα μακαρόνια, ντοματοκεφτέδες και χωριάτικη σαλάτα με κιμωλιάτικο αγγούρι και ξινό.

ΠαστέλιΤο Πάσχα εκτός από τυρένιες θα δοκιμάσετε ακόμη αμαραθένιες, κολοκυθένιες και μελόπιτα.

Στους γάμους κερνούν τους καλεσμένους γλυκά κουλούρια με περίτεχνα σχέδια και παστέλι.


κείμενο: Γεώργιος Αντωνίου Βεντούρης, Δέσποινα Αθανασιάδου-Βεντούρη