Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κιμώλου
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κιμώλου βρίσκεται στο Χωριό, απέναντι από τον Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας της Οδηγήτριας. Στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό διώροφο οίκημα, από τα παλαιότερα του Χωριού. Άρχισε να λειτουργεί στις 11 Ιουλίου 2006 ενώ τα επίσημα εγκαίνιά του έγιναν στις 4 Οκτωβρίου 2008.
Στον 1ο όροφο του κτιρίου, σε 3 αίθουσες συνολικής έκτασης περίπου 65 τετρ. μέτρων, παρουσιάζεται συνοπτικά η ιστορία της Κιμώλου. Η περιήγηση ξεκινά με εκθέματα από την, μέχρι σήμερα γνωστή, παλαιότερη κατοίκηση και φθάνει μέχρι τις μέρες μας με την συνεχή προβολή ταινίας, με εικόνες του σήμερα, από τους αρχαιολογικούς χώρους της Κιμώλου.
Τα εκθέματα, τα περισσότερα τοποθετημένα σε επιτοίχιες και επιδαπέδιες προθήκες (βιτρίνες), παρουσιάζονται ανά ενότητες και ιστορική περίοδο.
Εντυπωσιακό και άξιο αναφοράς είναι το κρυστάλλινο διαφανές δάπεδο πάνω στο οποίο μπορείτε να περπατήσετε και από κάτω υπάρχει αναπαράσταση αρχαίας ταφής, έτσι όπως βρέθηκε κατά την ανασκαφή της.
Μεταξύ των εκθεμάτων υπάρχουν, ακέφαλη γυναικεία επιτύμβια στήλη, σκαλισμένη σε τοπικό πέτρωμα, από τις παλαιότερες στην Ελλάδα (8ος π.Χ. αιώνας), ακέφαλο γυναικείο άγαλμα, ύψους 1,30 μ. (2ος αι. π.Χ.) και δύο αντίγραφα ψηφισμάτων (τα πρωτότυπα βρίσκονται σε άλλα μουσεία). Το ένα είναι η απόφαση για τον ιδιοκτήτη της Πολυαίγου
(4ος αι. π.Χ.) και στο δεύτερο, μεταξύ των άλλων, εμφανίζεται η δομή και η ευμάρεια του
τότε Δήμου (3ος αι. π.Χ.).
Υπάρχει επίσης πλούσιο εποπτικό υλικό, άριστα δεμένο με το χώρο, με φωτογραφίες των χώρων εύρεσης των εκθεμάτων, με σχέδια και επεξηγηματικές πινακίδες, με χάρτες και με κείμενα, τόσο ενημερωτικά, όσο και με αποσπάσματα εκ των όσων κατέγραψαν οι περιηγητές που επισκέφτηκαν το νησί τον 17ο και τον 18ο αιώνα.
Τα εκθέματα του Μουσείου αποδεικνύουν ότι η Κίμωλος έχει «παρελθόν» πολλών χιλιάδων χρόνων και πιστοποιούν ότι η ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα στο νησί ξεκινά από τους προϊστορικούς χρόνους, την Ύστερη Νεολιθική Περίοδο (ευρήματα στη περιοχή «Πρόβαρμα»).
Η περιοχή των «Ελληνικών», με την βυθισμένη στη θάλασσα αρχαία πόλη, το σημερινό νησάκι Άγιος Ανδρέας, η ακρόπολη της αρχαίας πόλης και η ευρείας έκτασης νεκρόπολη στην υπάρχουσα παραλία και στην ευρύτερη περιοχή, έχουν δώσει τα περισσότερα ευρήματα που εκτίθενται στο Μουσείο. Ευρήματα Μυκηναϊκά, Γεωμετρικά, Αρχαϊκά, Κλασικά και Ελληνιστικά
που δείχνουν ότι οι Κιμώλιοι κατοικούσαν στα «Ελληνικά», συνεχώς, για δεκάδες εκατονταετίες.
Αφού επισημανθεί ότι το οίκημα ήταν δωρεά της οικογένειας Βαφεία στην Κοινότητα Κιμώλου, σημειώνεται ότι υπεύθυνος φορέας υλοποίησης του έργου ήταν το Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα η ΚΑ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Η χρηματοδότηση έγινε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά 75% και κατά 25% από πόρους του Ελληνικού Δημοσίου.
Αρχαιολογικό Μουσείο Κιμώλου
Χωριό Κιμώλου
τηλ. 22870 51291
fax. 22870 51719
Ώρες Λειτουργίας
Τρίτη - Κυριακή 8:30 - 15:00
Δευτέρα Κλειστά
κείμενο: Γεώργιος Αντωνίου Βεντούρης, Δέσποινα Αθανασιάδου-Βεντούρη
Πηγή φωτογραφιών: Πρόσκληση του Αρχαιολογικού μουσείου Κιμώλου